Elmar Dam

Biografie

Ondanks zijn nog jeugdige leeftijd beslaat het oeuvre van fotograaf Elmar Dam (1976) inmiddels een breed werkterrein en mag hij zich verheugen in opdrachten van bladen en reclamebureaus en wordt zijn werk regelmatig geëxposeerd en gepubliceerd. 

Het vrije werk van Elmar Dam weerspiegelt de rijke fantasie van de kunstenaar die schuilt in de fotograaf. De ideeën voor de foto’s van Elmar ontstaan meer dan eens in dromen of komen voort uit inspiratie van dagelijkse gebeurtenissen. Als groot voorbeeld ziet Elmar het werk en gedachtengoed van Gaudi. De vormen, de fantasie, de grootsheid en de waanzin; het knalt er van af! In dit aspect van visuele storytelling ligt de uitdaging voor Elmar, het verhaal vertellen met één frame. Door de gedetailleerdheid van beeld heeft een shoot van Elmar veel voorbereiding nodig en ontstaat deze vaak in de nachtelijke uurtjes. Daarbij schuwt hij niet om net even wat verder terug in de tijd te gaan met zijn foto’s en vind hij het fantastisch vintage, surrealistische en geënsceneerde beelden te creëren. Uitdrukking van de werkelijkheid is daarin ondergeschikt aan het surrealisme wat hij opzoekt. 

Elmar daagt de kijker uit zijn eigen gedachte te vormen bij elk frame wat hij voorspiegelt. Hij tilt de sluier slechts lichtjes op en staat de aanschouwer toe een glimp op te vangen van zijn surrealistisch geënsceneerde wereld en daarbij zijn eigen gedachte te vormen. Wat ging vooraf aan het moment en welke toekomst zal het kennen? Dit zogenaamde open einde in de verhaallijn van Elmar Dam zorgt voor een beeld wat de kijker triggert, waardoor je net even langer stil blijft staan.