Henk Bleeker

Biografie

Het vrije werk van Henk Bleeker is gemaakt in de beste traditie van de Hollandse meesters uit de 16e en 17e eeuw, waarbij licht en compositie een belangrijke rol spelen. Zijn onderwerpen zijn echter eigentijds, al is hem een zekere hang naar romantiek zeker niet vreemd. Dat blijkt ook uit zijn onderwerpkeuze. De rauwe beelden van boksers, de hedendaagse gladiatoren, die veelal zijn opgegroeid op straat in steden als New York, Boston of Havanna. Of de cowboys, die nog steeds de Amerikaanse prairies bevolken. Henk Bleeker schrikt er niet voor terug om wekenlang onder te duiken in het harde, rauwe bestaan van deze moderne avonturiers. Dat geldt evenzeer voor zijn speurtocht langs sportscholen op zoek naar de essentie van ons bestaan; overleven of overleefd worden.

De foto’s die hij maakt zijn trefzeker, het resultaat van zijn scherpe oog en gevoel voor licht en compositie. Zijn foto’s zijn geen snapshots of toevalstreffers. Dat hij nog lang niet is uitgekeken en uitgeëxperimenteerd blijkt keer op keer uit zijn werk. Altijd verrassend, nimmer clichématig en zeker nooit kitsch.

Het werk van Henk Bleeker is onder andere opgenomen in de collectie van het Fries Museum te Leeuwarden, het Gemeentemuseum Den Haag en een groot aantal bedrijfs- en particuliere collecties in binnen- en buitenland.